Zupy wigilijne - tradycyjne i nie tylko...

Data publikacji:
05 Grudzień 2023
Odsłuchaj tekst

Smak, tradycja i rodzinna atmosfera

Województwo śląskie - region bogaty w historię i kulturę, słynie nie tylko z malowniczych krajobrazów, ale także z wyjątkowej kuchni. Gdy zbliża się czas Bożego Narodzenia, stoły zapełniają się aromatycznymi potrawami, a zupy wigilijne zajmują szczególne miejsce w sercach mieszkańców. 

Przyjrzymy się kilku niezwykłym zupom, które wyczarowują wyjątkowy klimat Wigilii:

Barszcz czerwony z uszkami

Niezmiennie królujący na stołach barszcz z uszkami to klasyk wigilijny. Podawany z domowymi, małymi pierożkami, nadaje wigilijnym chwilom niezapomniany smak. Wywar z buraków, pieczonych cebul, a czasem chrzanu to tajemnica intensywnego koloru i aromatu tej tradycyjnej zupy. Można go też podawać z grzankami...

barszcz

Mięso ze skrzydełek obrać, zmielić razem z grzybami, dodać jajko, przyprawić do smaku.
7 dni wcześniej opłukane buraki czerwone pokroić w plastry, ułożyć do glinianego garnka, a następnie zalać zimną przegotowaną wodą, dodać czosnek, kromkę chleba i łyżkę kminku; trzymać w ciepłym miejscu. Po tygodniu przecedzić i przelać do szklanego słoika. Trzymać w lodówce i używać w razie potrzeby.Ugotować wywar z mięsa wędzonego z przyprawami i włoszczyzną.

Zupa grzybowa

To prawdziwy rarytas dla miłośników grzybów. Wykorzystując bogactwo lasów, zupa łączy w sobie intensywny smak suszonych i świeżych grzybów z delikatnymi ziemniakami, łazankami lub kaszą i cebulą. Rozgrzewająca, pełna aromatycznych nut, stanowi doskonału początek wigilijnej uczty.

grzybowa

Przygotowujemy wywar drobiowo-wołowy z warzywami, do którego dodajemy grzyby i przyprawiamy do smaku. Po ugotowaniu dodajemy makaron. Zupę zagęszczamy mąka pszenną i zabielamy śmietaną.
Grzyby włożyć do rondelka i zalać wodą. Po 1/2h grzyby ugotować, następnie zmielić i połączyć z wywarem. Dolać zakwasu i doprawić.
W przypadku gdy przyrządzamy danie ze świeżych grzybów, należy je najpierw wyczyścić i następnie przesmażyć na maśle i na cebulce. Natomiast jeśli z suszonych, to trzeba je moczyć przez kilka godzin w wodzie. Tak przygotowane grzyby zalać bulionem i gotować do miękkości.

Zupa rybna

Zupa często gotowana na świeżych karpiach, jest jednym z elementów kolacji wigilijnej. Z łagodnym smakiem ryby i warzywnym bulionem z dodatkiem chrzanu, wprowadza na stoły świąteczne nutę świeżości i lekkości.

rybna

Ugotować wywar jarski. Wyjąć warzywa. Dodać rybę - gotować do miękkości. Przecedzić. Zasypać gotujący się wywar jarsko-rybny kasza manną. Gotować około 10 minut. Doprawić do smaku solą, troszkę pieprzem.
Oczyszczoną i umytą rybę kroimy w dzwonki, razem z głową, dodajemy oczyszczone warzywa, ziele angielskie, liść laurowy i kolendrę. Zalewamy zimną wodą i gotujemy, aż zmiękną warzywa i ryba. Przecedzamy zupę, obieramy mięso z karpia i doprawiamy wywar. Podsmażamy grzanki. Mięso i grzanki układamy na talerzu, dekorujemy zieleniną i zalewamy zupą.

Siemieniotka

Wyjątkowa zupa z siemienia konopnego, która jest tradycyjną zupą wigilijną na Śląsku. Także dzisiaj w śląskich domach siemieniotka jest podawana podczas wieczerzy wigilijnej, a przepis na tę potrawy jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.

siemieniotka

Nasiona konopi przepłukać, zalać 1 l zimnej wody, zostawić na noc do namoknięcia. Następnie gotować w tej samej wodzie co najmniej 2 godziny, aż łuski popękają i pokaże się biały miąższ. Wywar odcedzić, a wystudzone konopie zemleć. Do miazgi wlać 3 szklanki gorącej wody, dobrze wymieszać i gotować 20 minut, odcedzić. Jeśli łuski nie są dostatecznie wypłukane, jeszcze raz je przepłukać niewielką ilością gorącej wody.
Konopie zalać wodą na dwie godziny. Potem odcedzić i znowu zalać wodą, gotować ok. 1,5 godziny. Po ugotowaniu odcedzić zachowując wywar, ziarno zmielić, odsączyć powstałe mleczko i połączyć z wywarem. Do całości dodać podsmażoną cebulę. Całość zagęścić zmieloną kaszą jaglaną. Polewkę zagotować, przyprawić i zabielić śmietanką, podawać z ugotowaną kaszą jęczmienną.

Podsumowując, zupy wigilijne to nie tylko dania, lecz również cząstka kultury i historii przekazywana z pokolenia na pokolenie. Przygotowując te potrawy, mieszkańcy celebrują nie tylko smak, lecz także wspólnotę rodzinną i tradycję. Warto więc w tym magicznym okresie skosztować tych wyjątkowych zup i cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem oraz duchem świąt.

 

Wyświetlenia:  393
Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)