Zupa rybna ze studzienieckiego karpia z dodatkiem grysiku podawana ze złocistymi grzankami z żymły

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 kg studzienieckiego karpia
  • włoszczyzna: marchew, pietruszka, por, seler korzeń
  • sól, pieprz biały
  • około 3 łyżki kaszy mannej
  • bułka zwykła
  • około 100 g masła


Opis przygotowania:

Ugotować wywar jarski. Wyjąć warzywa. Dodać rybę - gotować do miękkości. Przecedzić. Zasypać gotujący się wywar jarsko- rybny kasza manną. Gotować około 10 minut. Doprawić do smaku solą, troszkę pieprzem.
Bułkę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzane masło. Zrumienić do nabrania złotego koloru. Podawać zupę z grzankami.

 

Zupa rybna to potrawa wigilijna. Powinna być delikatna, lekko słodkawa, aromat powinien wychodzić z warzyw i ryb. Rejon pszczyński znany jest z hodowli karpi. Zupę rybną najczęściej podaje się tu w czasie wigilii jako jedną z najczęstszych w regionie. 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół w Woli k. Pszczyny podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle.

Wyświetlenia:  363