Śląskie Smaki podczas Targów EKOtrendy w Bielsku-Białej

Data publikacji:
09 Kwiecień 2025
Odsłuchaj tekst
W Hali pod Dębowcem na Targach EkoTRENDY 2025, w dniach 5-6 kwietnia można było odwiedzić Strefę Kulinarną. Miejsce pełne wyjątkowych smaków, aromatów i inspiracji, do którego zaprosił gości Szlak Kulinarny Śląskie Smaki.
W Strefie Pokazów Kulinarnych odbył się pokaz kulinarny pod tytułem "Żur wielkanocny" oraz warsztaty kulinarne, podczas których uczestnicy wykonali jajka wielkanocne w trzech odsłonach - z różnymi farszami i sosami. Wykonali również sos śmietanowo-chrzanowy do wcześniej upieczonych murzynów.
Warsztaty zakończyły się poczęstunkiem zgromadzonej publiczności. Uczestnicy otrzymali koszulki z logo Szlaku Kulinarnego Śląskie smaki, torby zakupowe i książeczki z przepisami kuchni regionalnej województwa śląskiego. Warsztaty były poprzedzone prelekcją w wykonaniu Tomasza Sochackiego na temat zwyczajów i obrzędów wielkanocnych Śląska Cieszyńskiego, prelekcja była wygłoszona w gwarze śląskiej, a pan Tomasz wystąpił w stroju ludowym.
Na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki. znajdują się restauracje i lokale gastronomiczne serwujące tradycyjne dania regionalne. Członkiem Szlaku może być tylko ten, kto uzyskał certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność. 
smakismaki
Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)
Wyświetlenia:  17