Schab sztygarski, kluski bułczane, kapusta zasmażana

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Schab sztygarski

  • 1 kg schabu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dkg kiełbasy śląskiej
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Kluski bułczane

  • 1 długa bułka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 mały pęczek zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka sproszkowanego majeranku
  • 1 szklanka mleka
  • 2-3 jaja
  • 1 łyżka tartej bułki

Kapusta zasmażana

  • 1 biała młoda kapusta
  • 15 dkg słoniny
  • mąka
  • przyprawy (pieprz, cukier, ocet, sól)

 

Opis przygotowania:

Schab sztygarski:

Mięso rozbijamy i nacieramy przyprawami, następnie układamy kiełbasę i zawijamy tworząc roladę, którą owijamy nicią i obsmażamy na patelni. W garnku rozpuszczamy kostkę rosołową i wkładamy podsmażoną roladę i dusimy w rosole ok. 30 min. Na koniec dopiekamy mięso w piekarniku a gdy mięso wysycha polewamy piwem. Po upieczeniu kroimy roladę na plastry o grubości ok. 3 cm.

Kluski bułczane:

Bułkę kroimy w kostkę i moczymy w mleku, dodajemy jajka, przesmażoną cebulę, przyprawy a następnie wyrabiamy ciasto i formujemy kluski. Gotujemy we wrzątku przez około 20 min.

Kapusta zasmażana:

Kapustę gotujemy aż będzie miękka. Następnie odlewamy wodę. W osobnym naczyniu przygotowujemy zasmażkę. Słoninę kroimy w kostkę i roztapiamy. Dodajemy mąkę i zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Mieszamy aż uzyska jednolitą konsystencję, po czym gotową zasmażkę dodajemy do ugotowanej kapusty.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Rud podczas II Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2007 r. w Cieszynie. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  390